De geschiedenis van ’t Wapen van Drenthe


Na jaren van leegstand en verval is ’t Wapen van Drenthe in 2018 weer opnieuw in gebruik genomen. Jan Hendrik Stoker was de eerste eigenaar van ’t Wapen van Drenthe. In 1780 kocht hij de twee kavels die het dichtst bij het centrum lagen. Hij wilde bij de Kolk een herenlogement beginnen, iets waar in zijn ogen op dat moment in Assen markt voor moest zijn. Hij liet er geen gras over groeien en in 1782 werd het wapen voor het eerst in gebruik genomen als horecagelegenheid.

In 1853 werd de Asser koopman en houthandelaar Tidde Jurjens Westerdijk de nieuwe eigenaar. Hij verpachtte ’t Wapen van Drenthe aan Roelof Kuipers. Waarschijnlijk meteen al in 1854 hebben Westerdijk en Kuipers ’t Wapen van Drenthe grondig onder handen genomen en kreeg het gebouw het uiterlijk dat het tot op de dag van vandaag in grote trekken behouden heeft.

Rond 1900 werd Groninger Jan Nanninga de nieuwe eigenaar. Onder Nanninga beleefde ’t Wapen van Drenthe misschien wel zijn beste jaren. Buurman stalhouder Hoefsloot aan de Collardslaan haalde met zijn koetsen de gasten op van de trein. Ook organiseerde hij voor de hotelgasten rondritten in de omgeving. In de bovenzaal van Nanninga hielden de Asser notarissen hun veilingen. Veel verenigingen kwamen er voor hun vergaderingen, lezingen en feestavonden, ‘Toot Assen’ schoof aan in de gelagkamer en de eetzaal van ’t Wapen van Drenthe als er iets te vieren viel. In 1924 deed de toen 75-jarige Nanninga het hotel over de Rotterdammer Anthonie Gerrit Sanders die op dat moment als oberkelner bij hem werkte. De familie Sanders zou bijna een halve eeuw eigenaar van ’t Wapen van Drenthe blijven. In 1972 werd het pand wederom verkocht door de erven Sanders en kreeg het de invulling voor ex-psychiatrische patiënten tot 1993. Van 1993 tot 2003 werd het pand gebruikt om asielzoekers op te vangen.Met de verkoop in 1972 kwam er een eind aan 190 jaar horecageschiedenis.

Daarom zijn we ook blij dat we vanaf 2018 de geschiedenis mogen gaan herhalen, hiermee is de aloude bestemming van weleer terug. We willen er weer een gerenommeerde pleisterplaats van maken voor een lekkere kop koffie, heerlijke en bijzondere wijnen, een speciale bierkaart en uiteraard een kwalitatief goede lunch en diner serveren voor een betaalbare prijs.

Wees welkom en laat u verrassen in Grandcafé ’t Wapen in Assen!

Team ‘t Wapen